joomla templates top joomla templates template joomla

Lijsten en Lijstmappen

 

De hele boomstructuur met lijstmappen en lijsten kun je vergelijken met een directory structuur. Ik zeg met opzet vergelijken en NIET dat het een directory structuur is. 

In Basecamp wordt alle data opgeslagen in "Mijn verzameling". Je kunt je voorstellen dat het op een bepaald moment een totaal onoverzichtelijke berg met gegevens wordt. Daarom kun je alle data met behulp van lijstmappen en lijsten catalogiseren. Later zal ik laten zien hoe je per item kunt zien in welke catalogi ze zijn ondergebracht.

Met een rechtsklik op een lijstmap kun daaronder een nieuwe lijstmap of lijst maken. Dit kun je, naar behoefte, zo diep vertakken als je zelf wilt. De uiteindelijke gegevens die je daar wilt maken of opslaan moeten in een lijst. Dus aan het eind van een vertakkingsreeks staat altijd een lijst.

Als je een lijst selecteert zie je alleen de gegevens in die lijst. Selecteer je de bovengelegen lijstmap, dan zie je de gegevens uit alle onderliggende lijsten. Selecteer je weer een hoger gelegen lijstmap, dan zie je alle gegevens uit de onderliggende lijstmappen en alle lijsten uit die lijstmappen.

Is dit handig, Ja verschrikkelijk handig. Neem mijn Girodikika mappen uit het voorbeeld plaatje. Als ik bezig ben met de routes voor 2016 en ik wil zien hoe het in 2015 zat, dan selecteer ik de GirodiKika lijstmap en ik zie de nieuwe 2016 route en de oude 2015 route.

In mapsource moest ik de route in een 2e mapsource openen en lagen ze niet zo als nu in hetzelfde venster.

In het rechtsklik menu op een lijst of lijstmap zitten nog een paar opties die nadere uitleg nodig hebben. En dan heb ik het niet over knippen en plakken.

  • "Verzenden naar ......" Dit is een wat rare vertaling. Bedoelt wordt "Kopieer naar......." een andere lijst of lijstmap. Dit kan ook door een route oid gewoon naar een andere lijst of lijstmap te slepen.
  • "Verplaatsen naar ...." spreekt nu waarschijnlijk voor zich.
  • "Wis"  Alleen de lijst of lijstmap wordt verwijderd. De gegevens blijven in "Mijn verzameling" en eventuele andere lijsten staan.
  • "Wis en verwijder unieke content"  De lijst of lijstmap wordt verwijder, maar ook ALLE gegevens die niet in een andere lijst of lijstmap staan. 

Belangrijk

Alle gegevens staan dus in "Mijn verzameling" en in de lijstmappen/lijsten staan dus alleen verwijzingen naar die gegevens. Als je dus iets kopieert, dan komt er alleen een nieuwe verwijzing bij en er wordt geen nieuwe route e.d. gemaakt. Dit betekend dat als ik een wijziging doorvoer in een route die in andere lijsten staat, deze wijziging in al deze lijsten wordt meegenomen.

Moet ik nu bij twijfel alle lijsten doorlopen om te zien of een route, track of waypoint in een andere lijst voorkomt?

Nee, Dubbelklik op het item waar je over twijfelt en ga naar het tabblad "referenties". Hier zie je nu een opsomming van alle lijsten waar de route o.i.d. in staat.

Staat een route o.i.d. daadwerkelijk in meerdere lijsten dan kun je met een rechtsklik op die route een duplicaat maken die alleen in de huidige lijst voorkomt. Natuurlijk even hernoemen en bewerken maar. Is het inderdaad de bedoeling dat alle andere lijsten mee wijzigen, dan moet je natuurlijk geen duplicaat maken.

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Gesponsorde berichten

Over de lesssen

Deze lessen zijn ontwikkeld om organisatoren en coördinatoren van diverse evenementen te ondersteunen.

.

Contact

Als je vragen hebt over de inhoud van de site of over de lessen, voel je vrij om contact met ons op te nemen. 

Email naar: 

Support[at]gps-lessen.nl

Openingstijden

Openingstijden doen we niet aan, als enthousiaste GPS gebruikers moeten we natuurlijk ook regelmatig weg met de gps. 

Gemiddelde bereikbaarheid:

  • Winter: Goed, het weer is te koud voor de motor
  • Voorjaar: Redelijk, afhankelijk van het weer
  • Zomer: Stukken minder, het weer is te mooi
  • Najaar: Redelijk, afhankelijk van het weer