joomla templates top joomla templates template joomla

Zoals er meerdere wegen naar Rome leiden, zijn er ook meerdere methoden om routes te maken. En DE methode om routes te maken bestaat niet. Welke methode je wilt gebruiken hangt af van b.v. persoonlijke voorkeur en/of het type route dat je wilt maken.

Ook heeft de methode te maken met het type toestel, waarvoor je de route wilt maken (Daarover later meer).

Wat is een route precies?

Een route is een verzameling punten die verbonden zijn door het onderliggende wegennet.

2 Dingen waar we dus rekening mee moeten houden, een verzameling punten en het onderliggende wegennet. Want het type punt beinvloed het gedrag van de gps en het onderliggende wegennet bepaald of ik er wel of niet een route kan maken.  

Verzameling punten

Zoals ik al schreef bepaald het type punt het gedrag van de gps. Er zijn 4 types T.w.

1.) Waypoints

Punten in een route waar je langs MOET. Deze punten worden ook apart opgeslagen op je toestel, zodat je onderweg een nieuwe route kunt maken naar dit punt. Ook kun je aanvullende informatie kwijt in een Waypoint, zoals b.v. een telefoonnummer. Punten worden uitgesproken als je een TTS stem hebt.Waypoints hebben een symbool naar keuze.

2.) Harde route punten

Punten in je route waar je langs MOET. Deze punten staan alleen in de route, maar worden ook uitgesproken als je een TTS stem hebt.

Bij de "oudere" toestellen kun je een route starten als je niet op de route staat, het toestel vraagt of je naar het begin wilt rijden. Zeg je nee, wordt de route gestart en moet je zelf maar zien dat je op de route komt. De nieuwere modellen gaan daar iets anders mee om. Daar moet je bij het starten van een route aangeven naar welk Hard route punt je wilt om te starten. Heb je alleen het eindpunt als hard routepunt, dan zal de nieuwere generatie je naar het eindpunt brengen volgens de routeinstellingen op het toestel en dus van de gestarte route afwijken. Eigenaren van de nieuwere toestellen (Zumo 350, 590 e.d.) moeten er rekening mee houden, dat er voldoende harde punten in een route zitten.

Harde punten zijn zwarte vierkantjes.

3.) Zachte route punten

Punten in je route waar langs wilt, maar mogen bij herberekenen in het toestel worden overgeslagen.

Afhankelijk van de plaatsing worden deze door oudere toestellen met een TTS stem uitgesproken.

Zachte routepunten zijn witte vierkantjes met een zwart randje.

4.) Verborgen route punten

Punten in een route die je als normale gebruiker nooit ziet, maar deze punten zorgen ervoor dat de route in je toestel exact overeenkomt met de route in Basecamp. Deze verborgen punten zijn gekoppeld aan het gebruikte kaartmateriaal en dus de reden dat je een route in ander kaartmateriaal moet herberekenen. Deze verborgen routepunten zijn heel specifiek voor Garmin en zorgen ervoor dat een route in verschillende toestellen, ondanks verschillende routeringsinstellingen, altijd 100% gelijk zijn. Ieder ander merk herberekend de route tussen de andere punten en geeft dus geen 100% garantie op een gelijkblijvende route.

Meestal is dit geen probleem, maar voor groot verplaatsend evenement is garmin hiervoor dus nog steeds de defacto standaard.

Onderliggende wegennet

Ja hee, de wegen liggen er toch al, euhhhhh maar staan ze ook op de kaart. Zo staan op een fietskaart andere wegen dan op een autokaart of een wandelkaart. Ook een nieuwere kaart zal meer of andere wegen bevatten dan een oude. Zoals je bij verborgen route punten hebt gelezen zijn deze gekoppeld aan het kaartmateriaal waarin de route is gemaakt. Afhankelijk van het type route dat je wilt gaan maken, moet je dus nadenken welke kaart je gebruikt in Basecamp. Ook is het van belang dat je nadenkt of je de route wilt gaan delen en hoe de waarschijnlijkheid is dat anderen deze kaart ook hebben.

Omdat er een groeiende behoefte is aan de hoeveelheid gegevens die in een kaart worden opgenomen heeft garmin de afgelopen jaren een paar keer de manier waarop de gegevens in de kaart worden opgeslagen veranderd. Deze nieuwere opslag wordt niet ondersteund door de iets oudere toestellen en daardoor zie je dat garmin 2 soorten kaarten uitgeeft nl. de oude NT versie en de nieuwe NTU versie.

Ondanks dat deze kaarten hetzelfde nummer hebben zijn ze voor de verborgen route punten niet gelijk. Een route gemaakt in 2016.20NT, moet door diegene die 2016.20NTU gebruikt, herberekend worden.

Voor de Mapsource gebruikers is het meeste niets nieuws onder de zon. 

In het volgende artikel gaan we ons verdiepen in het type route dat we willen maken en gaan we aan de hand van voorbeelden beginnen met oefenen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Gesponsorde berichten

Over de lesssen

Deze lessen zijn ontwikkeld om organisatoren en coördinatoren van diverse evenementen te ondersteunen.

.

Contact

Als je vragen hebt over de inhoud van de site of over de lessen, voel je vrij om contact met ons op te nemen. 

Email naar: 

Support[at]gps-lessen.nl

Openingstijden

Openingstijden doen we niet aan, als enthousiaste GPS gebruikers moeten we natuurlijk ook regelmatig weg met de gps. 

Gemiddelde bereikbaarheid:

  • Winter: Goed, het weer is te koud voor de motor
  • Voorjaar: Redelijk, afhankelijk van het weer
  • Zomer: Stukken minder, het weer is te mooi
  • Najaar: Redelijk, afhankelijk van het weer